Underrubrik

En bilderblogg för vuxna. Hobbydikter och amatörbilder.

tisdag 31 maj 2011

Lisa i skolan

Dessa bilder är skolbilder. Lisa har tydligen hemkunskap. Bilden är tagen i skolans cafeteria.


Lisa och jag har haft hemkunskap hemma hos oss. Jag hittade ett i mitt tycke smarrigt recept på rabarberpaj. Lisas pappa har rabarber så vi kan ta och göra rabarberpaj hela sommaren lång. Det räcker till ett par flaskor saft till och med. Jo, jag hittade ett recept på ALLT OM TRÄDGÅRD:s trädgårdsforum, i forumet Smått&Gott, verkligen passande. Det bästa trädgårdsforum enligt mig. Jag uppskattar det och jag trivs där. Här är receptet.

Rabarberpaj.

Ungsvärme: 200 grader ( i min ugn)
tror att det är bättre med 175 grader
Tid i ugnen: 40 min

6 Stora välväxta rabarberstjälkar skalas
och skärs i små bitar. Lägg dem i en form
som du innan har smörat, och rör i 0,5
dl socker och 1 msk potatismjöl.

Blanda i en skål: 2 dl socker, 2 dl havregryn
och 1, 75 dl vetemjöl.

Koka upp i en kastrull: 05, dl grädde, vanlig
vispgrädde, 50 gr smör, och 05, dl sirap.

Blanda den uppkokta smörsåsen med de
torra ingredienserna och häll smeten över
rabarberna.

Grädda i 200 graders ugn i 40 minuter eller tills
den fått en jämn fin färg. Det blir en
knäckig yta! Serveras med fördel med
vaniljglass eller vaniljvisp.

Lika god kall som varm, men jag föredrar
den varm med kall glass! Njut!

Och tack för receptet. Jag har som
vanligt
innan jag prövade detta recept
inte ätit annat än vanlig rabarber-
paj, traditionell mördespaj och rabarber.
Så för mig var det ett nytt recept.
Somliga tar tid på sig!

torsdag 26 maj 2011

Försommar





Se här












Tulpanen Cairo på Norges nationaldag




Och titta här på en Cairo av i dag!

onsdag 25 maj 2011

Flitiga Lisa

Här är en bild på en liten Lisa.
Det är den åttonde mars och min födelsedag.
Liten Lisa, och glad som alltid. Ständigt
detta leende.








Och som ni redan vet! Det värsta jag vet är någon tror att jag tror att det är bra.

måndag 23 maj 2011

Flitiga Lisa arbetar





Här till höger är en bild på Lisa. I söndags, när solen strålade från en klarblå himmel utan skymmande moln och med en svalkande svag vind, arbetade vi med vår odlingslott.Perfekt väder för en dag i landet. Vi rensade ogräs och fyllde på med ny jord, grävde kanter och kantade dem med bräder. Vi försökte vara så skonsamma med våra spadar när vi grävde i jakt på ogräsrötter för att inte skada våra vänner maskarna. Nån mask fick en puss av en av oss. Men inte var det av mig. Vi ska göra en lite "rastplats" av två gamla förstugegolv, brevid vår lott. Där ska vi mysa i solen med medhavd fika när vi kan ta oss en titt på och uppskatta vårt arbete, vad vi har åstadkommit med vårt arbete med lotten. Om några, två veckor kanske ska vi sätta ut våra frösådder som nu blivit stora plantor. Vi hade en underbar dag.

tisdag 17 maj 2011

Det värsta jag vet är när någon tror, att jag tror att det är bra



En bild på en tulpan från i dag. Hemma hos mig, i min lilla trädgård. En trädgårdsförgätmigej, Rosylva, och flera tulpaner.


måndag 16 maj 2011

Befriande...se inlägget...Det värsta jag vet är när någon tror att jag tror att det är bra!

I dag har det regnat på tulpanen

















Denna blick är förlorad för länge, länge sedan men jag känner igen den då jag ser den!




söndag 8 maj 2011

Djur och natur









Trädgård var det, och här är det, tulpaner från idag den 11 maj. En liten Misse sitter och njuter i och av försommarvärmen och beundrar våra växter. En underbar trädgårdsdag i dag. Och som den katt-och hundmänniska jag är så visar jag bilder på min förra hund och Misse.


















Här på bilderna till höger är min förra hund, Malli!



Här är en videofilm på en för gullig hund. Den skojiga dialogen är riktigt, riktigt rolig. Så fin hund!

tisdag 3 maj 2011

Inte bara en mor

Häromkvällen bakade Lisa och jag oss en sockerkaka. Det blev en kardemummakaka. Personligen tycker jag att det är godare med en kardemummakaka än en chokladkladdkaka. Lisa hade kanske velat baka en kladdkaka, men det gör vi så ofta, så det fick bli en mummakaka.

Som de flesta andra började jag min morgon med frukost och till kaffet läste jag som vanlig nätupplagan av Dagens Nyheter . Av förklarliga skäl, som inte behöver närmare redovisning, blev nyheten om Socialstyrelsens granskning av LSSboende dagens nyhet för mig. Det var inte den mest upplyftande nyhet jag har läst, och för all del ingen nyhet alls för mig men det var angeläget för mig att läsa socialstyrelsens utredning. Beskrivningen av tidsårgången är på prick, för ungefär så är våra liv hela tiden. Även om det inte gäller just LSSboende för oss nu. Men vi är vana vid denna arbetsgång vid en ansökan: ansökan lämnas in, och så en väntan och väntan, väntan och väntan och så slutligen besked och alltför ofta avslag, och med åren och alla nej resignerar vi nästan. Men bara för en dag, för nästa morgon vaknar vi upp igen i med ny kraft och så är vi igång igen med ansökan igen. Jag visar framförallt inte att jag gråter över hur illa de funktionshindrade stundtals kan bli behandlade. Erfarenheter jag fått genom med nästan tjugo år med Lisa och reportagen i media är många om föräldrar och andra vuxna som fått ett nej, ett avslag på ansökning som borde vara ett självklart godkänd och man undrar varför. Ett avslag, nej, som man bara häpnar över. Även när vi får ett avslag trots klara regler och lagar som borde ge ett besked om ett ja, godkänd ansökan, vad det nu kan vara, ledsagartimmar, personlig assistentimmar eller annat så rubbas inte mitt lugn. Jaha, avslag igen, inget ovanligt! Gråt inte! Tro mig för vi har erfarenhet, trovärdigheten minskar för varje tår jag fäller. Om jag ska gråta, då gråter jag möjligen i min ensamhet! Och så ler jag när jag är på besök igen och frågar och ansöker för hundrade- tusende gången om...
Som sagt var, i dag finns en utredning som Socialstyrelsen publicerar i Dagens Nyheter. När jag läste redogörelsen där Socialstyrelsen redogjorde för hur LSS-lagen fungerar i praktiken, i verkligheten, kunde jag inte låta bli och undra, och högt för mig själv säga, och vem bryr sig?Vem bryr sig, annat än drabbade föräldrar. Inte kommunernas ansvariga chefer om man dömer av alla besynnerliga avslag.



Var hittar man personal som kan, som har tid att fnittra, eller åtminstone le, åt detta tilltag, se bild till ovan höger, istället för att bli irriterad över tidsåtgången för ett onödigt arbetsmoment? Det är fullt tänkbart, att denna tilltänkta händelsen utmynnar i en tillsägelse om att det är fel att göra så! Och så diskas bunken med irritation och tankar på hur ska det nu hinnas? Det behövs personal som inte har tidsbristen jagandes efter sig, och som därför kanske lättare kan bli irriterad över den funktionshindrade och dennes tilltag. Som ger extraarbetet. När tiden är snålt tilltagen. Det är inte lätt att le när klockan rusar på och mycket ska hinnas göra, det vet föräldrar med. Men än värre är det i en arbetssituation. Det behövs personal som har tid att fnittra, om inte fnittra så le i alla fall, som inte är pressad av tisbrist. Personal som med en glad min, glimten i ögat, kan säga till den handikappade, att det är fel att göra så! För övrigt tecknar man ordet fel med en strykning över näsryggen med pekfingret. Det blir ofta fel för funktionshindrade. Gissa varför?
När vi plockat fram ingredienserna till kaksmeten och bunken till baket , tog Lisa snabbare än vad min hand och tanke hann med, bunken som vi skulle använda att göra smeten till kardemummakakan i. Och så satt bunken där på hennes huvud. För mig blev det fnitter för jag tycker att hon är som bäst när hon skojar och gör oskyldiga busstreck. Kakbunken på huvudet vid baket det betraktar jag som bus! Mer än så här gör aldrig Lisa. Jag finner inte alltid logiken med min funktionshindrade Lisa, men Lisa är men väl-dig-t konkret. Men jag är inte helt övertygad om att personal på ett gruppboende med tidsbrist skulle uppskatta ett tilltag som detta. Men tänk om kommuner tillsatte tjänster i den mängd som faktiskt behövs, så att det fanns personal som inte behövde utföra sitt arbete med människor i brist på tid. Jag vet säkert att det finns underbar, fantastisk personal som gör vad de förmår trots förfärande tidsbrist för jag har mött dem. Jag har träffat helt fantastiska personer som arbetar med min Lisa och andra handikappade. Och kanske skulle personalen behöva känna sig uppskattade av sin arbetsgivare. Att de fick känna att de var uppskattade av kommunen, att någon bryr sig om dem, och detta genom en tillsättning av fler personal, att tid finns att arbeta i med de inneboende på gruppboenden. Så att det inte är bara en mor som fnittrar, eller åtminstonen ler, åt små skojigheter längs vägen till ett resultat, i detta fall en färdig sockerkaka. Alla måste få känna sig uppskattade, personalen såväl som de funktionshindrade.

Min Lisa känner sig uppskattad när jag trots allt inte bara ger henne en tillsägelse att det är fel att göra så, utan faktiskt även ger henne ett erkännande med mitt fnitter. Läsare av denna blogg kan tro att denna bild är en arrangerad bild. Jag sa till Lisa att vänta och inte ta av sig bunken, medan jag hämtade kamran, för jag ville ta en bild också. Mer arrangerat än så är den inte. Den är så sann som Lisa själv.


Det är inte bara familjer med funktionshindrade och sjuka som ska bry sig om funktionshindrade och sjuka.Det är inte bara barnfamijer som ska bry sig om barnen. Det är inte bara gamla som ska bry sig om gamla. Det är inte bara de som bor i Afrika, Asien och Latinamerika som ska bry sig om fattigdomen. Det är inte bara medlemmar i miljöföreningar och olika djurföreningar som ska bry sig om djur och miljö. Det är en plikt att bry sig om sina medmänniskor och vår gemensamma jord, vad än SD må tycka! Jag fick rådet på åttiotalet av en levnadsvis kvinna,hon skrev i min bok som jag köpt av henne. Eva, bjud till lite! Det tog! Och det fick mig att tänka till! Nu passar jag det vidare! Bjud till lite!


En enkel tulpan av i dag. Och den skänker jag till de som behandlat Lisa med respekt, som arbetat för, och med Lisa, som har gjort ett gott arbete. Lärare och personliga assistenter, de som arbetat för Lisa, på försäkringskassan och Din Assistans och socialtjänsten. Det är inte bara elände. Men bra mycket kunde vara betydligt bättre. I grunden är jag tacksam ändå! Så länge det finns någon som påpekar brister, och allvarliga brister så finns det hopp! Om att det kan bli bättre. Habiliteringen inte att förglömma, tack för hjälp med vår dotter!
Förlåt, förlåt, jag glömde nästa alla ni som arbetar med våra handikappade barns fritid, ett tack till er. Ni gör ett otroligt fint arbete. Tack, tack! Tack för alla år med en fantastisk innebandyträning och fotboll. Inte trodde jag när Lisa började att hon någonsin skulle lyckas träffa bolllen med klubban, men se idag kan hon det! Tacksam är ordet. Och så tack till körsången, för att Lisa får vara med trots att hon inte kan sjunga med riktiga ord. Ja, några ord kan hon, men tack till körsångsledarna också!

Man kan skratta åt Socialstyrelsens rekommendationer att äta 6-8 brödskivor per dag . Det kanske inte är lämpligt med 6-8 nattmackor, men jag känner mig trygg att bo i Sverige där mycket är reglerat med lagar. Tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen är helt ok för mig även när de rekommenderar att vi ska äta 6-8 brödskivor per dag! Jag tror att alla familjer med handikappade förstår vad jag menar.