Underrubrik

En bilderblogg för vuxna. Hobbydikter och amatörbilder.

fredag 11 september 2009

11 september 2009

Back to yellow

Back to tehybriderna


Jag har kikat in till Flora Linneas hemsida, och kollat på gula rosor. Jag är nu tillbaka till där jag började. Vurmade för tehybriderna,från början, och nu ser jag att det är kanske just tehybriderna som kan göra min trädgård rätta. Och det finns så mycket snyggt gult bland tehybriderna, en irrländsk tehybrid Grandpa Dickson. Att härdigheten inte räcker till för härligheterna, det spelar ingen roll. Jag är beredd att byta ut rosorna varje sommar. Jag känner en glädje som kommer att vara ända till våren. Nyupptäckt tehybriderna. Har ni många tehbrider? Visa gärna om ni har något fint.

Eva

Rosen ovan är gula Chinatown, en ros för zon fyra, så den förväntas inte klara av norrlandsvintern, inte här i min odlarzon som är fem i alla fall.

Så här finurligt tänkte jag till för någon dag sedan. Kanske blir det så. Inte fullt ut kanske, men fler tehybrider blir det. I den upphöjda trärabatten, där ska jag nog enbart ha tehbrider. Jag ska flytta ner de behändiga Pompomsen från just den rabatten, och de ska placeras framför New Dawn, på behörigt avstånd. Jag har sex Pompom de blance parfait och exakt hur de ska placeras det har jag inte bestämt än.

onsdag 9 september 2009


Det är så tröttsamt och tråkigt i min trädgård nu. Det finns inga vackra blommor att vila synen på, så att jag kan vila mina tankar och känna den riktiga trädgårdsron. Det är för mig eftersträvansvärt att arrangera trädgården, så att det ser vackert ut, så att den kan upplevas som en rofylld trädgård. Jag har samma mål med mitt vårarbete, frösådder och inköp, som de alla andra trädgårdsmänniskor har. Jag är som alla andra! Mina egna frösådder av bland annat Papaver, Majus maximum, Lavatera och Blomsterlin, som förresten blev en favorit och som kommer att frösås igen, alla sommarblommor rensade jag tveklöst bort för någon vecka sedan. Jag rev bort dem när de var i full blom, de var som yvigast och vackrast, men bort skulle de. Dels skulle renoveringen påböjas och så var upplevelsen av oreda i rabatterna så påträngande att det kändes som en befrielse att rensa bort dem. Ja, de är nu borttagna, och de rosbuskar som jag har grävt upp, de har lämnat stora gropar i rabatten. Nu är det är inte mycket till trädgård kvar. Ringblomorna och rosen Bonica är i ett skick, som forfarande kan skänka lite glädje åt en trädgårdsbetraktare. Det är tomt och upprivet, men det är början på en ny trädgård. Nästa vår blir det en ny planering, om kommande blomster,nya inköp och nya hoppfulla drömmar om en ny fin trädgård. Jag går i tankar på inköp av tulpaner. Jag vill ha massor av tulpaner. Små krokuslökar ska jag också sätta, i en mindre mängd men en vår med små blå Krokus hoppas jag på.


Med lite möda grävde jag upp rosbusken New Dawn. På dess växtplats i sjumetersträdgårdens södra skuggiga hörn, tog jag och flyttade den till densammas soligaste plats. Där ska den få höja sig och breda ut sig så mycket den förmår. Så pass mycket som två meter ska den få växa på höjden, och verkligen visa hur fin klätterros. Årets frösådder och inköp av rosbuskar gjorde inte min trädgård, till en trädgård som jag kände mig nöjd med. I början av senvåren och försommaren förundrades jag över mina höstplanterade lökar. Krokus och tulpaner, Thriumph och Darwintulpaner, och Iris recculata, den klarblå. Men ju fordigare och grönare, det blev, destå missnöjdare kände jag mig. Jag är inte alls nöjd med sommarens blomsterprakt. Nu känns det mer än påtagligt påkallat med sortering av sorter.Nödvändigt. Det blir allt svårare och svårare för mig att gå förbi rosrabatterna utan att ta spaden, och fortsätta att flytta bort och om, rosbuskarna. Och det hjälper inte längre, för trädgården är liten och sorterna är fler. För mig har det nästintill blivit olidligt att se mina rabatter.Där växer och blommar en ståtlig och vacker tehybrid, rabattros Pascali i sräck, brevid en bourbonrosen Louise Odier som bugar och bockar och som har sin plats brevid en ljuvlig Austinros Barbara Austin, som i sin tur finns planterad brevid New Dawn. Och bakom New Dawn, lite upphöjt i trärabatten där står strutväxande kanadarosen Louise Bugnet. Nää, vad ska jag göra? Hur ska jag sortera? Hur ska jag få plats en liten trädgård, med så många rosor från skilda sorter. Borde jag bara hålla mig till en sorts rosor. Men vem kan avstå från någon enda ros? Kan det någonsin få en att häpna över hur vackert de växer tillsammans. Olika sorter. Man borde besöka rosenträdgårdar och rosarrium och se hur de har planterat och tänkt om olika sorter.


Ett par foton från skolan. Det översta fotografiet visar Lisa i arbete med att att färglägga en bild. Hon har blivit fantastisk duktig på att färglägga bilder. Hon klarar av att hålla färgerna, pennorna och kritorna, innanför de uppdragna linjerna. Till det krävs både motorik och tanke. Hon har utvecklats fint. I första klass var det mest streck, kludd, över hela pappret. Nu blir det jättefint Lisa blivit jätteduktig. Bilderna är tagna när Lisa gick i grundsärskolan, åk 10. Egentligen är grundsärskolan inte korrekt ord att använda. Lisa har gått i träningsskolan. I grundsärskolan går de elever som inte är fullt så handikappade som Lisa.

Finmotoriska övningar i skolan på fotot nedan.

Lisa har alltid varit duktig på att sortera. Hon gillar att sortera, hon är ordningsam av sig.